Kanser günümüzün en baş belası hastalıklarından birisidir. Son yapılan araştırmalar ışgın otu ve kanser ile mücadeledeki yerini ortaya çıkartmaktadır. Halk dilinde Aşgın otu, Aşkın otu, Dağ muzu, Eşgin otu, Eşkin otu, Içgın otu, Içkın otu, Işkın otu, Kanserin Tedavisi, Uçgun otu, Uçkun otu, Uşgun otu, Uşkun otu, Yayla muzu isimleriyle de anılmaktadır.
Dünyada yüzbinlerce belki de milyonlarca kişi kanser ile mücadele ediyor. İlaç sektörü kansere karşı ilaç geliştirmek için uğraşıyor. Bu alanda her geçen gün yeni ve umutverici gelişmeler yaşanıyor. Yeni umutverici bir haber de Amerika birleşik devletlerinden geldi.
Işgın Otu kanseri iki günde bitiriyor
Atlanta Üniversitesi yaptığı araştırmada ışgın otunda bulunan parietin isimli kırmızı pigmentleri kanser hücrelerine enjekte etti. Sonuç herkesi şok etmişti. Sadece iki gün içerisinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü görüldü.
Pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı belirlendi. Araştırmadan çıkan bu bulgu yeni bir kanser ilacının da habercisi. Uzmanlar ışgın otundan yapılmış kanser ilacının birkaç yıl içinde kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak her ne kadar deney sonuçları olumlu olsa da ışgın otunun ilaca dönüştürülmesi için birçok yeni araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor. Işgın otu hakkında bulunan keşif bilim dünyasında büyük bir heyecan oluşturdu. İngiliz Daily Express gazetesinde “Işgın otu hayatınızı kurtarabilir ” başlığıyla yayımlanan haber dünya basınında büyük yankı buldu.
Işgın otu hakkında
Kuzukulağıgiller familyasından olan ışgın otunun Latince ismi Rheum ribes. Işgın otu Anadolu’da ışkın otu, aşgın otu, aşkın otu, eşkin otu, eşgin otu, ıçgın otu, ıçkın otu, uçgun otu, uçkun otu, uşgun otu ve uşkun otu isimleriyle de biliniyor. Doğu Anadolu bölgesinde ise yayla muzu ve dağ muzu olarak da bilinen bu sebzeye yetiştiği yöreye göre Van muzu ve Hakkâri muzu gibi isimler de veriliyor. Çiğ olarak yenen, zeytinyağlı, yumurtalı yemeği ve reçeli de yapılan ışkın oldukça farklı tariflerde kullanılıyor. Ancak Türk botanik bilimciler bilinçsiz ve uygun olmayan yöntemlerle toplanan ışgın otunu Anadolu’da yok olma tehlikesi altında olduğu uyarısını yapıyor.