Türk Dünyası ile ilgili Niyazi Cebeci tarafından kaleme alınan çok güzel bir hatıra yazısı.
1991 yılında bağımsızlık kazanan Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Azerbaycan kardeş ülke olarak bağımsızlıklarını ilan ettiler.
1991 yılından bu yana şahsım olarak Türk Dünyası ile çok ilgilendim.
Türk dünyasının birliği için gönül vermiş arkadaşlarımızın fedakarlığı ve gönül seferberliği neticesinde büyük mesafeler aldık.
Bu zamana kadar Türkiye’de üniversitelerde okuttugumuz öğrenci sayısı 800 civarında olup, yine okutmaya devam edeceğiz.
Mezun olan öğrenciler, kendi ülkelerinde çok güzel yerlere geldiler.
Devletin yüksek kademelerinde ülkelerine hizmet veriyorlar.
2011 yılında Türkmenistan devletinin daveti üzerine konferans vermek üzere Türkmenistan’a gittim. Başkent Aşkabat’ta 1500 kişilik sergi köşkünde konuşma yaptım.
Türkmen kardeşlerim büyük bir coşku ile dinlediler. konuşma metnim tamamen kardeşlik, kültürel tarihi birlikteliğimiz üzerine olmuştu.
Türkmenistan devlet televizyonu vatan tv ve altın asır olarak iki kanalı var. Konuşma buradan da yayınlandı. Kısaca şunu demek istiyorum.
Kardeş ülkelerimiz bizden ağabeylik bekliyor. Almanya, Fransa özellikle oralara çok ilgi duyuyorlar ve inşaat sektöründe Fransa bizim rakibimiz konumunda.
Kazakistan’da 2. dünya savaşından sonra yerleşik Alman nüfusu var. Rusya’nın uzay üssü burada. daha önceleri başkent Almatı idi. Strateji güvenlik olarak şimdi Astana (Nur-Sultan) oldu.
Türkmenistan göz hastanesinin açılışını yaptığımız gün, diş hastanesinin temelini atmıştık. Hastaneyi yapan Türk firmanın sahibi kutlarım sizi konuşma esnasında çok alkış aldınız demişti. bende, beyefendi siz inşaat yapmaya devam edin, bizlerde yürek kazanmaya devam edelim hep beraber Türk dünyası kazansın demiştim.
Kardeş ülkelerde yer altı zenginlikleri oldukça fazla olduğu için, başka ülkelerinde gözü bu bölgede. Kazakistan petrol ve tarıma dayalı sanayide oldukça ileride. Türkmenistan dünyada doğalgaz rezervi olarak 4. sırada petrol konusunda da zengin ülke. Tekstil pamuğun büyük bir kısmını Türkiye buradan ithal ediyor. Özbekistan ticaret olarak, iyi mesafe kat ediyor. orta Asya’da söz sahibi. altın madeni ve diğer yeraltı madenlerinin olduğu kardeş ülke.
Azerbaycan petrol, doğalgaz tarım olarak, ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyor.
Kırgızistan ekonomisi, tarıma dayalı ve turizim üzerine, bilhassa kış sporları turizmi daha yaygındır.
Sözün özüne gelecek olursak;
Türk dili konuşan, TÜRK dünyasının birliği için, yeni dünya projesi kurulması aşamasında, güçlü olarak, TÜRKİYE dünya sahnesinde yerini almalıdır.
Bu virüs badiresinden sonra, emperyalistler mutlaka yeni dizayn peşinde olacaklar.
Bizim tek yapacak olduğumuz, ülke olarak, millet olarak, uyanık ve akıllı olmamız gerek.
İçeriden veya dışarıdan gelecek her türlü tehlikeyi bertaraf etmemiz gerek.
Bu ülkenin gerçek sahipleri karşılık beklemeden, TÜRKİYE cumhuriyetini yine koruyanlar olacaktır. Sağlığınıza dikkat ediniz.