Diş beyazlatma, bazı durumlara bağlı olarak ya da doğuştan sarımsı diş rengine sahip olan kişilerin başvurduğu bir yöntem olarak bilinmektedir. Diş beyazlatma işlemleri, organik ya da inorganik maddelerin diş minesinde yol açtığı renk değişiminin bazı yöntemler ile giderilmesini içermektedir. Bu anlamda son zamanlarda diş beyazlatma işlemlerinin giderek geliştiği ve kişilerin de bu yönde yönelimlerinin artığı gözlemlenmektedir.
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma işlemi, kişilerin bazı maddelerden kaynaklı olarak diş minelerinde oluşan renk değişimlerinin giderilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Diş beyazlatma işlemleri uygulanan kişilerde, dişlerin farklı nedenlere bağlı olarak renk değişimi yaşayabildikleri bilinmektedir. Bu nedenler arasında; dişlerin oluşumu sırasında ortaya çıkan bazı yapısal bozukluklar, sigara, kahve, çay, kola gibi gıdaların çok fazlaca tüketilmesi yer almaktadır. Dişlerde oluşan renk değişiminin nedenlerine göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığı görülmektedir.
Diş beyazlatma işleminin uygulanabilmesi için hastaların önceden bir uzman muayenesinden geçmeleri ve uygulamaya uygun olduklarına dair teyit almaları gerekmektedir. Evde de uygulanabilen diş beyazlatma yöntemlerinin olduğu bilinmekle birlikte en iyi sonuca bir uzman tarafından ulaşılmaktadır.
Diş Beyazlatma İşlemleri Nasıl Uygulanır?
Diş beyazlatma yöntemi başlığı altında pek çok uygulamanın yer aldığı görülmektedir. Diş beyazlatma işlemleri, bir uzman kontrolünde ofis ya da ev ortamında uygulanabilmektedir. Ofis ortamında uygulanan diş beyazlatma yöntemlerinde beyazlatıcı jellerden yardım alınmaktadır. Jeller ve ışık kullanımı ile birlikte kişilerin diş renkleri kısa süre içerisinde 3-4 ton kadar açılabilmektedir.
Uzman kontrolünde evde uygulanan diş beyazlatma işlemlerinde ise kişiye özel plaklardan yardım alınmaktadır. Kişilerin ağızlarından alınan ölçüler ile plaklar oluşturulmakta ve plakların içerisinde beyazlatıcı jeller uygulanmaktadır. Kişiler bu plakları günde 4-8 saat aralığında takarak ortalama bir hafta içerisinde istedikleri diş rengine ulaşabilmektedirler.
Diş beyazlatma yöntemleri arasında evde uygulanan doğal yöntemler de bulunmaktadır. Bu anlamda en çok limon ve karbonat karışımlarının kullanıldığı görülmektedir. Bu yöntem, dişlerin kısa süreli olarak daha beyaz gözükmesine sebep olsa da asidik içeriği nedeni ile dişlere zarar vermektedir. Bu sebeple uzmanlar tarafından kullanılması önerilmemektedir.
Diş Beyazlatmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Diş beyazlatma işleminin uygulanmasının ardından, kişilerin kısa bir süre içerisinde istedikleri diş rengine ulaşabildikleri görülmektedir. Özellikle gelişim çağındaki yapısal bozukluklardan ötürü ortaya çıkan diş rengi bozukları, evde uygulanan yöntemler ile giderilmemektedir. Bu tür oluşumların giderilmesi, uzmanlar tarafından uygulanan diş beyazlatma yöntemleri ile sağlanabilmektedir.
Diş beyazlatma yararları dışında bu işlemlerde ortaya çıkabilecek bazı olumsuz durumlar da bulunmaktadır. Bu durumların arasında dişlerde kısa süreli olarak hassasiyetin oluşması yer almaktadır. Bu sebeple diş beyazlatma işlemi yaptıran kişilerin yaklaşık 2 gün boyunca çok sıcak ya da çok soğuk gıdaları tüketmemeleri önerilmektedir. Hassasiyet durumunun bu sürenin bitiminden sonra da devam etmesi halinde, uzmanlar tarafından bazı diş macunlarının kullanımı önerilmektedir.