Salı, Ocak 21, 2025
Ana SayfaGerekli BilgilerSigaranın Evcil Hayvanlar Üzerine Etkileri

Sigaranın Evcil Hayvanlar Üzerine Etkileri

Tütünü kağıda sararak üretilen, yakıldığında etrafa duman veren nesne olan sigara yapılan son araştırmalara göre ülkemizde %28lik bir kesim tarafınca tüketilmektedir. Sigaranın zararları saymakla bitmezken yalnızca kullanıcısına değil; etrafındaki her şeye de zarar verdiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Sigaranın evcil hayvanlar üzerindeki etkileri nelerdir?

Günümüzde hemen her evde kedi köpek kuş balık gibi hatta bazen daha farklı evcilleştirilmesi zor hayvanların evcil hayvan olarak bakıldığı görülmektedir. Evcil hayvan sahiplendikten önce ve sonra evcil hayvanınızı eve alıştırma sürecinde araştırmalar yaparken dikkat edilmesi gereken bir çok farklı durum bulunduğu görülmektedir. Belki bu durumlardan en önemlisi sigaranın evcil hayvanlar üzerine etkileri iken genellikle göz ardı edildiği de görülmektedir.

Kanser, kalp ve damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, cinsel fonksiyonlarda bozulma, böbrek hastalıkları, diyabet, depresyon gibi bir çok hastalığın sebebi olan sigara elbette yalnızca kullanıcısına ya da yalnızca insanlara zarar vermemektedir; öyle ki doğaya, canlılara, bitkilere ve ekvatora verdiği zararlar da göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.

Sigara kullanılan ve kullanılmayan ortamlarda yaşayan evcil hayvanların üzerinde yapılan araştırmalar sigaranın evcil hayvanlar üzerindeki etkilerinin ne denli ciddi olduğunu göstermektedir. Sigara içilen ortamlarda sürekli olarak dumana maruz kalmak hem insanlarda hem de evcil hayvanlarda daha fazla göz enfeksiyonu, alerjik bünye hassasiyeti, akciğer ve iç organ kanseri ve diğer tüm solunum yolu hastalıklarına yakalanma risklerinin daha fazla olduğunu gösterir.

Sigaranın köpekler üzerindeki etkileri nelerdir?

Yurtdışında yapılan araştırmalar diğer hayvanlara göre köpeklerde daha sık rastlanan burun kanserinin sigara içilen ortamda yaşayan köpekler tarafından yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu gösterir. Özellikle köpeklerin bazı ırklarında bulunan uzun burunlar tarafından havadaki partikülleri daha kolay yakalanır ve solunur. Burunlarının uzunluğu dolayısıyla soludukları havayı yüzeye yayan daha fazla alana sahip olan bu uzun burunlu köpek ırkları sigara dumanından havaya karışan toksinler ve kanserojen atıkları burunlarındaki bu yüzeylerde biriktirir. Biriken bu kanserojen atıklar köpeklerde tümör oluşumunu tetiklemektedir. Sigara içilen alanlarda riskli durumda olan köpekler yalnızca uzun burunlu ırklar değildir. Kısa burunlu ırklar ise anatomik durumları dolayısıyla dumanın burun kanallarından daha kolay ve çabuk geçmesi sebebiyle akciğer kanserine yakalanma ihtimalleri sigara dumanın maruz kalmayan köpeklere oranla çok daha yüksektir.

Sigaranın kediler üzerindeki etkileri nelerdir?

Elbette sigara içilen ortamda yaşamakta olan hayvanlardan zarar gören yalnızca köpekler değildir. Günümüzde evlerde kediler, kuşlar, balıklar gibi bir çok hayvan yaşamaktadır. Öyle ki sigaranın kediye verdiği zararlar da göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Kedilerin anatomik olarak burunları kısadır, bu sebeple kısa buruna sahip köpek ırklarının yaşadıkları gibi akciğer kanserine yakalanma olasılıkları diğer canlılara göre çok daha yüksektir. Sigaranın hayvanlara zararları yalnızca bu değildir, özellikle kedilerde görülen “lenfoma” hastalığının sigara dumanına maruz kalan kediler tarafından yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Bir diğer araştırmaya göre ise kediler tüylerini yalayarak kendilerini temizledikleri için sigara içilen ortamda yaşayan kedilerin tüylerinden gelen toksik parçaları yalar ve kendilerini temizlerler. Fakat yaladıkları bu toksik parçalar ağızlarında tümör oluşumuna sebep olmaktadır.

Sigaranın kuşlar üzerindeki etkileri nelerdir?

Kedi ve kuşların haricinde sigara içilen ortamda etkilenen bir diğer canlı türü ise kuşlardır. Havadaki kirliliğe yönelik son derece hassas bir solunum sistemine sahip olan kuşların sigaraya maruz kaldıklarında zatürre, akciğer kanseri gibi solunum yolu hastalıklarına yakalanma olasılığı çok yüksektir. Yalnızca akciğer kanseri ya da zatürre değil tıpkı insanlardaki gibi cilt, kalp, göz ve doğurganlık sorunları da kuşlarda sigaradan etkilendikleri rahatsızlıklardır.

Sigaranın hayvanlar üzerinde etkileri bunlarla da bitmez; kedi  ve köpeklerde “”nikotin zehirlenmesi” olarak bilinen bir diğer hastalık ise evcil hayvanlarda görülebilecek olan göz seğirmesi veya inleme, ağızdan salya akıntıları, küçülen ve kızaran göz bebekleri, düzensiz ve hızlı kalp atışları, kusma ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkar. Eğer evcil hayvanınızda bu belirtiler gözükmekteyse nikotin değeri yüksek bir şey tüketmiş olma ihtimali çok yüksektir, sonuçların ciddi ve kalıcı hasar bırakmaması adına muhakkak veterinere hekime danışılarak, muayene edilmesi tavsiye edilir.

Dolayısıyla sigara hiçbir canlı için iyi değildir, özellikle evlerini evcil hayvanlarıyla paylaşan bireylerin aksi bir durumla karşı karşıya gelmemek adına alabilecekleri basit önlemler şöyle sıralanabilir;

  • Sigarayı dışarıda içmeye özen göstermeleri,
  • Evlerinde/sigara içilen ortamlarda hava filtreli havalandırmalar kullanmaları,
  • Evcil hayvanlarına dokunmadan önce ellerini yıkamaları,
  • Etrafta içi dolu kül tablası bırakmamaları,
  • Evcil hayvanlar ile ulaşabileceği yerlerde nikotin ürünleri bırakmamaları dikkat etmeleri gerekir.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments