Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaSağlıkBöbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşı oluşumu yetersiz sıvı alımı, genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, sindirim sistemi bozuklukları gibi pek çok nedene bağlı olarak gerçekleşebilen, mineral ve tuzlardan oluşan tortuların neden olduğu bir hastalık çeşididir. Belirli yöntemlerin uygulanması ile birlikte böbrek taşlarının oluşmalarının önüne geçilebilmekte ve aynı zamanda giderilmeleri sağlanabilmektedir.

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrekler omurganın her iki yanında bulunan ve fasulye şekline benzeyen organlardır. Böbreklerin insan vücudundaki temel görevinin, atık ürünlerin kandan uzaklaştırılması ile ilgili olduğu bilinmektedir. Böbreklerin kanı temizlemeleri sırasında minerallerin ve tuzların birleşmesi ile sert tortuların oluşabildiği görülmektedir. Oluşan bu tortular ise belli bir süre sonra böbrek taşlarına dönüşmektedirler.

Böbrek taşlarının oluşumu tek bir böbrekte ya da her ikisinde görülebilmektedir. Böbrek taşlarının çok küçük oluşumlar halinde olmaları, kişilerde hiçbir belirti göstermeden idrar yolu ile atılmalarını sağlayabilmektedir. Fakat bazı durumlarda böbrek taşları, ciddi miktarlarda belirtilerin gösterilmesine sebep olabilmektedirler.

Böbrek Taşı Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Böbrek taşlarının belirtileri genellikle taşların idrar yoluna girdikleri dönemde ortaya çıkmaktadır. Böbrek taşlarının düşürülmesi esnasında çoğu kişide şiddetli ağrıların görüldüğü bilinmekle birlikte taşlarının boyutlarının çok küçük olduğu durumlarda kendiliğinden düşebildikleri de görülmektedir. Böbrek taşı oluşumunun diğer belirtileri ise; idrar renginde ve kokusunda ortaya çıkan değişiklikler, mide bulantısı ve kusma, idrar yapma sırasında yanma hissinin oluşması, normalden fazla idrara çıkma isteği yer almaktadır.

Böbrek taşı oluşumu nedenleri arasında ise vücuda alınan sıvının yetersiz olması, kişilerin genetik olarak böbrek taşı oluşumuna yatkın olmaları, beslenme düzenlerinin yetersiz ve dengesiz olması, polikistik böbrek hastalıklarına sahip olunması, idrar yolu enfeksiyonlarını çok sık geçirmiş olmak, uzun süreli D vitamini ve kalsiyum desteklerini kullanmak yer almaktadır. Aynı zamanda böbrek taşımı oluşumu gözlemlenen kişilerin tek böbreğe sahip oldukları ya da sindirim sistemleri ile ilgili bazı ameliyatları geçirmiş oldukları gözlemlenebilmektedir. Böbrek taşının beslenmeye bağlı olarak oluşması durumunda, sıvı alımının az olduğu ve protein bakımından yüksek lif bakımından düşük yiyeceklerin beslenmede tercih edildiği görülmektedir.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşlarını oluşumu sonrasında taşların bulunduğu bölgeye, büyüklüklerine ya da tiplerine göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığı görülmektedir. Böbrek taşlarının 4 mm’den küçük olmaları halinde, idrar yolu ile kendiliğinden vücuttan uzaklaştırılabildikleri bilinmektedir. Bu anlamda küçük böbrek taşlarını vücuttan uzaklaştırmak için günde 2-3 litre su içmek ve uzmanların vermiş oldukları ilaçları kullanmak gerekebilmektedir. Büyük böbrek taşlarında ise ses dalgaları teknolojisi ile ya da üreterskopi yardımı ile taşlar böbrekten uzaklaştırılabilmektedir. İleri durumlarda ise böbrek taşı ameliyatlarının yapılabildiği bilinmektedir. Bu ameliyatlar arasında en çok tercih edilen ise hiperparatiroidi ameliyatıdır.

Böbrek taşı önleme uygulamaları arasında ise ilk sırada beslenme düzenine dikkat edilmesi ve vücudun ihtiyacı olduğu sıvı miktarının karşılanması gelmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments