Halk arasında “prenses doğum” olarak bilinen epidural anestezi sayesinde anneler, dayanılmaz ağrılara katlanmadan bebeğini kucağına alabiliyor.
Adana’daki Avrupa Hospital’in kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Berrin Kavuz Ercan, yaptığı açıklamada, “Epidural anestezi, anne adayının bel bölgesinden ağrı iletimini durduran bölgesel anestezidir. Bu yöntemle hem normal hem de sezaryenle doğum yaptırılabiliyor.” dedi. Doğum ağrısı ve sancısının rahim kaslarının kasılması sonucu ortaya çıktığını ve birçok kişi için de “dayanılmaz ağrı” olarak nitelendirildiğini vurgulayarak, oysa günümüzde ağrı hissetmeden normal doğum yapmanın mümkün olduğunu, son yıllarda anne adaylarının önemli bir bölümünün bu yöntemi tercih ettiğini söyledi.
Epidural anestezi ile doğum
Opr. Dr. Ercan, epidural doğumun nasıl yapıldığını şöyle anlattı: “Anne adayı yan yatar. Oturur pozisyondayken sırtında uygulama yapılacak bölge, antiseptik bir sıvı olan batikon ile silinir, steril örtüyle örtülür. Cilt ve cilt altı, lokal anesteziyle uyuşturulur. Sonra epidural sahaya yumuşak kateter yerleştirilerek ilaç verilir. İlaç verilmesinden sonraki 15-20 dakika içinde sancılar sona erer ama rahim kasılmaları aynı şekilde devam eder. Kateter takılmasındaki amaç, ilk yapılan ilacın etkisi geçince ilave ilaç yapılabilmesi içindir. Burada ayarlanan doz, rahim kasılmaları sırasındaki ağrıyı ortadan kaldırır, kasılmaları azaltmaz, dolayısıyla doğum seyrini etkilemez. Anne adayı, her türlü ihtiyacını görür ancak ağrıyı hissetmez. Bu kateter, doğumdan sonra annenin ağrısı tamamen geçince kolayca çıkarılır.”
Bazı durumlarda normal doğumun sezaryana dönüşebileceğini de vurgulayarak, “Bu durumda yapılan şey, aynı kateterden ilave ilaç vererek epidural anesteziye geçmektir.” dedi. Ağrısız doğumun avantajlarına da dikkat çeken Berrin Kavuz Ercan, “Doğum kasılmalarını gidermede en etkili yoldur. Konforlu, normal doğum olmasını sağlar. Uygulamadan sonra anne adayı yürüyebilir, ihtiyaçlarını giderebilir. Hiçbir şekilde sersemletmez, kötü hissettirmez, bağırsak hareketlerini durdurmaz. Psikolojik rahatlık sağlar. Kaslarda gevşeme ve rahatlama sağladığı için normal doğum şansını arttırır. Doğumdan sonra annede yorgunluk, sersemlik olmadığı için bebeğini çok daha çabuk kucağına alır ve besler.” şeklinde konuştu.
Epidural anestezi kimlere uygulanmaz?
Opr. Dr. Ercan, bu yöntemin aktifa kanaması olanlarda, aşırı kanama ya da başka sebeplere bağlı tansiyon düşüklüğünde, uygulama bölgesinde enfeksiyon veya yanık varlığında, kullanılacak anestezi maddelerine alerjisi olanlarda, nörolojik hastalık şüphesi olanlarda veya başka sağlık sorunlarına bağlı olarak anne adayının onay vermemesi durumunda uygulanamadığını kaydetti. Tecrübeli ellerle yapıldığı sürece epidural anestezinin hiçbir tehlikesi olmadığını belirterek, “En güzeli ise anne adayı, genel anestezide olduğu gibi bilinci kapanmadığından doğuma katılabiliyor, bebeğinin dünyaya gelişine adım adım şahit olabiliyor.” dedi.
Merhabalar
Epidural anestezi yan etkileri var mıdır? Soğumdan sonra çok fazla ağrı oluyor diyorlar. Doğru mudur?
Bir de epidural anestezi ile doğum öneriyor misunuz hastalarınıza? Bu çok önemli benim için.