İdrardan kan gelmesi, hematüri adı verilen bir rahatsızlık çeşidi olarak görülmektedir. İdrardan kan gelmesi durumunun pek çok nedene bağlı olarak oluşabildiği görülmektedir. Bu nedenler arasında ciddi hastalıkların da olduğu bilindiğinden, idrardan kan gelmesi durumunu yaşayanların mutlaka bir uzmana başvurmaları önerilmektedir.
İdrardan Kan Gelmesi Nedir?
İdrardan kan gelmesi durumu, birçok hastalığın habercisi olabilecek bir belirti olarak bilinmektedir. İdrarda görülen kan, gözle görülebilecek miktarda ya da mikroskopla tespit edilebilecek düzeyde olabilmektedir. İdrarda kanın mikroskop ile görülebileceği kadar az olması halinde, bu durumun tespit edilebilmesi için mutlaka kan testinin yapılması gerekmektedir. İdrardaki kan gözle görülür miktarda ise, bu durumu yaşayan kişinin mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir.
İdrarda kan bulunması ile birlikte idrar renginin; pembe, kırmızı ya da kola renginde olabildiği görülmektedir. İdrar renginin değişebilmesi için çok az miktarda kan bile yeterli olmaktadır. İdrarda kan görülmesine bağlı olarak ağrı oluşumu çok sık rastlanan bir belirti olmamakla birlikte idrara kan pıhtısının geçmesinde ağrı oluşumu gözlemlenebilmektedir.
İdrardan Kan Gelmesi Neden Olur?
İdrarda kan oluşumunun pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- İdrar Yolu Enfeksiyonları: Bakterilerin idrar yolunda enfeksiyon oluşumuna sebep olmaları ile birlikte, sık sık idrara çıkma, ağrılı ve kötü kokulu idrar yapma, idrarda kan görülmesi gibi belirtilerin ortaya çıktığı görülmektedir.
- Böbrek Enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları ile neredeyse aynı belirtiler gözlemlenmektedir. Bazı bakterilerin idrar yolundan çıkıp, böbrekelrde enfeksiyon yapmaları ile oluşmaktadır.
- Böbrek Taşı: İdrarda yer alan minerallerin böbrek ve mesane duvarlarında yoğunlaşmaları ile oluşmaktadır. Bu taşların varlığı, idrarda kan oluşmasına sebep olabilmektedir.
- Prostatta Büyüme: Büyüyen prostatlar, mesaneye baskı yaparak idrar çıkışını zorlaştırmaktadırlar. Bu durumun sonucunda da idrarda kan görülebildiği bilinmektedir.
- Kanser: Böbreklerde, mesanede veya prostat bezlerinde oluşan kanser çeşitleri, ileri evrelerde idrarda kan görülmesine sebep olabilmektedirler.
- Bazı İlaçların Kullanımı: Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, idrarda kan görülmesine sebep olabilecek yan etkiler bulundurmaktadırlar.
- Egzersiz: Ağır ve yorucu egzersizlerin yapılması sonrasında idrarda kan oluşumu görülebilmektedir.
- Böbreklerin Yara Alması: Kaza gibi durumlarda böbreklerin yara almasına bağlı olarak idrarda kan görülebilmektedir.
İdrardan Kan Gelmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
İdrardan kan gelme tedavisi, bu durumun neden olduğu hastalığa bağlı olarak değişebilmektedir. Bu sebeple, idrarda kan oluşumu gözlemlediğine dair bir bulgu ile uzmanlara başvuran kişilere gerekli bazı testler yapılmaktadır. Bu testlerin sonucunda idrarda kan oluşumunun hangi duruma bağlı olarak gerçekleştiği anlaşılmakta olup bu nedene bağlı olarak bir tedavi uygulanmasına başlanmaktadır. Aynı zamanda hastalığın fiziksel bir etkene bağlı olarak ortaya çıkıp çıkmadığını kavramak amacı ile, hasta fiziksel muayeneden de geçmektedir. İdrardan kan gelmesi, birçok hastalığın habercisi olabildiğinden nedeninin belirlenmesi de bu anlamda büyük önem taşımaktadır.