Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaSağlıkKıl Kurdu Nedir, Neden Olur?

Kıl Kurdu Nedir, Neden Olur?

Çok yaygın olarak görülen bir bağırsak paraziti olan kıl kurdu, en çok okul çağındaki çocukları etkisi altına almış bulunmaktadır. Okul çağındaki çocuklarda çok küçük boyutlarda, gözle görülemeyen yumurtalar ile kıl kurdu yayılımı görülmektedir. Kıl kurdunun hayatını devam ettirmek ve üremek adına insan vücudunu tercih ettiği ve hayvanlara bulaşmadığı da bilinenler arasında bulunmaktadır.

Kıl Kurdu Nedir?

Kıl kurdu, bir çeşit parazit olarak bilinmektedir. Okul çağındaki çocuklarda çok sık rastlanan bir enfeksiyon çeşidi olan kır kurdu, beyaz veya krem renkli olan 5 ile 10 milimetre boyutlarında bir kurt çeşididir. Kıl kurtları görünüş bakımından küçük ipliklere benzemekte ve mikroskop ile görülebilmektedirler. Kıl kurdu tedavilerinin genellikle kısa süreli olarak gerçekleştiği ve kişilerde çok fazla bir sağlık problemine yol açmadığı bilinmektedir.

Kıl kurtlarının parazit solucanlarından ileri gelen bir enfeksiyon çeşidi olduğu görülmektedir. Bu enfeksiyon çeşidi bulunduran yiyeceklerin yenmesi, içeceklerin içilmesi ya da parmaklar yoluyla bulaş sağlanmaktadır. Kıl kurdunun oluşumu ile birlikte öncelikle bu kurtların ince bağırsağa yerleştiği görülmektedir. İnce bağırsakta birkaç hafta duran ve yetişkin hale gelen kurtlar, kalınbağırsağa geçmektedirler. Kalınbağırsakta enfeksiyona sebep olan kıl kurtlarının uzman dahilinde tedavilerinin yapılması gerekmektedir.

Kıl Kurdu Oluşumu Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?

Kıl kurdu enfeksiyonu, parazit solucanlarına ait yumurtalar ile ortaya çıkmaktadır. Bu yumurtaların yutulması ya da solunması ile birlikte bulaş sağlanmaktadır. Kıl kurdu yumurtalarının sıklıkla bulundukları yerler ise; yatak örtüleri, tuvaletler, havlular, iç çamaşırları, banyo yüzeyleri, yiyecekler, içecekler, bardaklar, oyuncaklar, mutfak tezgâhları, okul sıraları, çocuk oyun parkları, kum havuzları ve yiyecek kapları olarak bilinmektedir.

Kıl kurdu enfeksiyonu yaşayan kişilerde görülen belirtilerin ise daha çok makatta ve vajinal bölgede kaşıntı olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu kaşıntıların uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabildikleri görülebilmektedir. Aynı zamanda kişilerde uykusuzluk, huysuzluk ve rahat edememe hissi de belirti olarak gösterilmektedir. Nispeten daha nadir olarak görülen belirtiler arasında ise aralıklı olarak gerçekleşen karın ağrıları ve mide bulantısı yer almaktadır. Bu belirtilerin daha çok bağırsaklarında kurt yerleşimi olan kişilerde görüldüğü bilinmektedir. Bu kişilerde kıl kurdu düşürme için uzmanlar tarafından ilaç verilebildiği bilinmektedir.

Kıl Kurdu Nasıl Tedavi Edilir?

Kıl kurdu tedavisi, enfeksiyon tedavileri arasında kolay bir şekilde tedavi edilebilen türlerdendir. Kıl kurdu, insandan insana bulaşabilen bir enfeksiyon çeşidi olduğundan tedaviden kesin sonuç alınabilmesi için ailedeki tüm bireylerin tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Kıl kurdu tedavisinde yaklaşık 6 hafta kadar süren bir hijyen takibi ve ilaç tedavisi yer almaktadır. Tedavi yöntemi olarak ilaç kullanımı seçildiği taktirde ilacın tüm aile bireylerine verilmesi gerekmektedir. Tedavi sürecinde bazı hijyen kurallarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar arasında ellerin düzenli olarak yıkanması, tırnakların kısa tutulması, iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi, nevresimlerin her gün değiştirilmesi gibi önlemler yer almaktadır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments