Salı, Ocak 28, 2025
Ana SayfaSağlıkKolon Kanseri Nedir, Neden Olur?

Kolon Kanseri Nedir, Neden Olur?

Kolon kanseri, dünyada en çok rastlanan kanser türleri arasında yer almakta olup özellikle 50 yaş üstü kadınlar ve erkeklerin bu kanser türüne yakalanma olasılıkları fazladır. Kolon kanseri, kalın bağırsağın kolon bölümünde ortaya çıkmakta ve erken teşhis edilemediğinde komşu doku ya da organlara bulaş gerçekleşebilmektedir.

Kolon Kanseri Nedir?

Kalın bağırsak, sindirim sistemi ile anüs arasında bulunan ve iki sistemin bağlantısını sağlayan son nokta olarak işlev görmektedir. Kalın bağırsağın kolon ve rektum olmak üzere iki kısmı bulunmaktadır. Rektum, kalın bağırsak ile anüs arasındaki son kısımdır. Kolon ise, kalın bağırsağın rektum dışında kalan kısmına denmektedir.

Kalın bağırsakta, ince bağırsaktan gelen besinlerde yer alan su ve mineraller alınarak kalan kısım ayrılmaktadır. Ayrılan kısım rektumda depolanarak anüs ile vücuttan atılması sağlanmaktadır.

Kalın bağırsağın kolon bölümünde oluşan kanser çeşidi, kolon kanseri olarak adlandırılmaktadır. Kolon kanseri gerekli testler yardımı ile erkenden teşhis edildiğinde tedavisi gerçekleşebilmektedir. Kanserin erken teşhis edilememesi, komşu organ ve dokulara bulaş sağlanması sonucunda ise tedavinin daha zor süreçleri kapsadığı bilinmektedir.

Kolon kanseri yakalanma oranının 50 yaşını geçmiş kişilerde daha fazla olduğu görülmektedir. Aynı zamanda genetik faktörler, polipler, bağırsak hastalıkları gibi rahatsızlıklara sahip kişilerde de kolon kanseri görülme riski artmaktadır.

Kolon Kanseri Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanseri nedenleri arasında yaş faktörü, genetik faktörler, polip oluşumu gibi pek çok faktör bulunabilmektedir. Kolon kanserine neden olan faktörlerin fark edilmesi ve erken tedaviye başvurulması bu anlamda önem arz etmektedir.

Kolon kanseri belirtileri arasında ise, en sık görüleninin sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında görülen değişiklik olduğu bilinmektedir. Kolon kanserine yakalanan kişilerde; ishal, kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan kan gelmesi, dışkına yumurta akı benzeri sıvı oluşumu görülebilmektedir. Aynı zamanda dışkılama yaparken ağrı ve zorlanma, karın bölgesinde şişlik, kansızlık, kilo kaybı gibi belirtilerin de kolon kanserinin ileri seviyelerinde görülebildiği bilinmektedir. Bu belirtilerden birkaçının bir süre devam etmesi halinde, özellikle risk faktörlerini içeren kişilerin bu konuda bir uzmana danışmaları ve bu işlemi en kısa süre içerisinde gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Kolon Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Kolon kanseri tedavisi, kanserin oluşum nedenine ve evresine göre değişim gösterebilmektedir. Kolon kanseri başlangıç evresinde ise, kansere neden olduğu düşünülen polipler kolonoskopi ile vücuttan alınmaktadırlar. Kolon kanserinin ileri evrelerde olması sonucunda ise, cerrahi işlemlerin gerçekleştiği görülmektedir. Bu işlemlerde kansere neden olan tümör vücuttan uzaklaştırılır. Kolon kanseri, komşu organlara ve dokulara yayılmış halde ise, kemoterapi tedavisine başvurulmaktadır. Kolon kanserinin metastaz yapması ile birlikte kemoterapi uygulaması yapılmalı ve hastanın yaşam süresi arttırılmalıdır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde kolon kanseri hastalarının iyileştirilmeleri ve eski sağlıklarına geri dönmeleri sağlanmaktadır. Bu aşamada erken teşhisin büyük önemi bulunmaktadır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments