Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaSağlıkTerleme Yararlı mı?

Terleme Yararlı mı?

Terleme, çoğu insan tarafından hoşnut kalınmayan bir durum olarak ortaya çıksa da insanların yaşaması için gerekli olan vücut tepkileri arasında bulunmaktadır. Terlemenin bu anlamda insan vücuduna çok sayıda fayda sağladığı da bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda çok fazla terleme, kişinin hem kendisini hem de çevresindeki kişileri rahatsız edeceğinden gerekli önlemlerin alınması önerilmektedir.

Terleme Nedir?

Terleme, vücudun ısı dengesini ayarlamada görev alan ter bezlerinin çalışması ile birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Ter bezlerinin çalışması ile birlikte üre, tuz, yağ, su ve mineral maddelerin bir sıvı halinde üretildiği bilinmektedir. Üretilen bu sıvının vücudun belirli bölümlerinden dışarı atılması olayına ise terleme denilmektedir.

Terleme, her insan için beraberinde pek çok fayda sağlayan bir eylemdir. Dolayısıyla bu eylemi gerçekleştirmenin de sağlığa çok sayıda yararı olmaktadır. Terleme, kişilerin kilosuna, yaşına, beslenme şekillerine, hareketlilik durumuna bağlı olarak değişebilmektedir. Bu anlamda yaşlı insanlarda terlemenin daha az olduğu görülmektedir.

Terlemenin Faydaları Nelerdir?

Terlemenin faydaları neredeyse sayılamayacak kadar fazladır. Bir çeşit boşaltım organı olarak bilinen deriden terleme ile birlikte üre ve tuz atımı gerçekleşmekte olup, bu durumun sağlığa çok sayıda yararı olduğu bilinmektedir. Bu yararlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Toksinlerden Arınma: İnsan vücuduna alınan zararlı içeriğe sahip maddelerin vücutta biriktiği ve bazı olumsuz durumlara sebebiyet verdiği bilinmektedir. Terleme ile birlikte vücuttan bu maddelerin atımı gerçekleşmektedir. Bu sürecin hızlandırılması için ise spor yapmak önerilmektedir.
  • Kalbe İyi Gelir: Terleme oluşumunun kalp ve damar hastalıkları riskine karşı koruduğu bilinmektedir. Bu anlamda terlemenin pek çok organa ve dokuya olduğu gibi kalbe de yararı olduğu görülmektedir.
  • Mikropların Atımını Sağlar: Terleme olayının vücut için bir tür dezenfekte aşaması olduğu söylenmektedir. Bu sayede terin içinde yer alan bazı maddelerin vücuttaki mikropları temizlemektedir.
  • Sıvı Dengesini Sağlar: Düzenli ve yeteri miktarda terlemenin vücudun su dengesini korumada yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Saç Diplerini Rahatlatır: Terlemenin organlara ve vücuda olan yararı bilinmekle birlikte, saç köklerine de iyi geldiği söylenmektedir. Terleme ile birlikte saç köklerinin rahatladığı ve gözeneklerin açıldığı bilinmektedir. Fakat, aynı zamanda terin uzun süre saçta kalması önerilmemektedir.

Terlemeye Çözüm Önerileri Nelerdir?

Terlemenin etkileri içerisinde her ne kadar vücuda olan pek çok faydası bulunsa da aşırı derecede terlemenin kişilerin sosyal hayatları için olumsuz bir durum oluşturduğu bilinmektedir. Bu anlamda aşırı terlemeye karşı alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler arasında ter önleyici krem, jel ve spreyler, koltuk altı botoksu ve bazı doğal yöntemler yer almaktadır. Terlemenin belli miktarda gerçekleşmesi önerilmekte olup, kişilerin tamamen ter önleyici önlemler alması gerekmemektedir. Fakat aşırı miktarda terleme ile vücudun fazla sıvı kaybı da gerçekleştiğinden bu durumun önüne geçilmesi gerekmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments